Goede en slechte backlinks

door | 16 november 2018

Backlinks kunnen in kwaliteit verschillen. In aansluiting op het artikel over link juice ga ik in deze blog uitgebreider in op de positieve en negatieve effecten van bepaalde backlink methoden. Hoewel bij backlinkstrategie kwaliteit boven kwantiteit gaat, is die kwaliteit in een aantal gevallen ver te zoeken. Google beboet zelfs bepaalde manieren van links verzamelen.

Backlinks

Wat zijn nu precies goede backlinks?

Er zijn diverse manieren om backlinks te verzamelen. De kwaliteit van die hyperinks kan behoorlijk verschillen. Zo verwijzen goede backward links naar een link gerelateerde inhoud van goede kwaliteit die nuttig is voor de lezer. Deze websites hebben over het algemeen een hoge Domain en Page Authority en hoge zoekmachineposities. Een voorbeeld hiervan is Wikipedia waar je als autoriteit zelf inhoud kunt genereren. Andere belangrijke sites zijn de webdirectory’s en branche gerelateerde forums. Daarnaast kun je artikelen van jouw hand publiceren op speciale artikel verzamelsites en op de sociale media. Hieronder volgen 5 goede manieren om inbound links te verwerven:

Eenzijdige backlinks

De hoogste waarde hebben eenzijdige inkomende links die afkomstig zijn van gerelateerde websites met een hoge DA/PA. Focus je daar zoveel mogelijk op. Betrouwbare startpagina’s en bedrijvenpagina’s die geen retourlink vragen, lenen zich daar ook prima voor. Jouw webstek lift hierdoor mee met de waarde van die sites.

Inbound links bij webdirectory’s

Een webdirectory of webindex is een website die op basis van bepaalde criteria internetpagina’s indeelt in categorieën en subcategorieën. Verwar deze webgidsen niet met linkverzamelsites, want dan mis je straks veel goede backlinks. Het verschil tussen een webdirectory en een linkverzamelwebsite zit hem in het feit dat een webindex geen gebruikmaakt van dochterpagina’s. Zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo hechten veel waarde aan een vermelding in webdirectory’s. Een voorbeeld is www.dmoz.org die een aparte Nederlandse afdeling heeft voor het plaatsen van links.

Artikel links

Als je het leuk vindt om artikelen te schrijven over je product of dienst, kun jij je aanmelden bij speciale databases voor artikelen door jou zelf geschreven. In jouw pennenvrucht maak je een link naar een van jouw webpagina’s die met dit onderwerp te maken heeft. Wanneer het een artikel is, waar lezers daadwerkelijk iets van kunnen leren, zullen andere websites jouw stuk opnemen. Dat zorgt voor een snelle aanwas van backlinks naar jouw pagina.

Hyperlinks van forums en weblogs

De een houdt van forums en weblogs, de ander gaat er met een boog omheen. Bezoek jij ze weleens, bedenk dan dat dit een mooie kans is om backward links te vergaren. Je kunt je aanmelden bij een gerelateerd forum waar je ook een handtekening kunt aanmaken met daarin een link naar je webpagina. Zodra je nu reageert op een forumbericht, verschijnt automatisch onder jouw reactie of post je handtekening. Met daarin de link. Deze methode kun je ook toepassen in een reactie op een blog.

Inkomende links via sociale media

Een van de leukste manieren van backlinks verzamelen vind ik zelf die via de sociale media. Gebruik hiervoor het medium dat jou het meeste aanspreekt, bijvoorbeeld Facebook, Google plus of Tumblr. Hoe je te werk gaat, lees je in mijn blog ‘De leukste manier om backlinks te oogsten’.

Wanneer spreken we van slechte hyperlinks?

Soms hebben inbound links onbedoeld een minder gewenste uitwerking op de Domain en Page Authority van je website. Dit kan je overkomen wanneer je alle mogelijkheden voor backward links probeert te benutten. Je komt dan al snel in aanraking met internetlocaties die onbelangrijke of niet verwante inhoud bevatten. Er zijn ook onlinepagina’s die site wide links maken of betaling vragen voor het toevoegen van een link. Daarnaast zijn er de zogenaamde Free For All websites, linkfarms en veel linkverzamelsites. Deze kun je maar beter mijden. Wat je tijdens je backlinkmissie zeker zult tegenkomen, zijn sites die een linkruil willen of werken met niet geïndexeerde of vervallen webpagina’s of, naar later blijkt, backlinks voorzien van een Nofollow code.

blog

Side wide links

Soms gebeurt het dat je 1 link op een verzamelsite plaatst en er later achter komt dat diezelfde link tevoorschijn komt op meerdere pagina’s van diezelfde website. Het kan ook zijn dat jij ze daar bewust zelf deponeerde om zo meer backlinks te krijgen. In beide gevallen zal Google deze actie bestraffen, omdat je slechts 1 link per IP-adres mag zetten. Het is wel toegestaan om meerdere hyperlinks vanaf een IP-adres te laten komen, als deze allemaal naar andere webpagina’s binnen jouw domein verwijzen.

Free For All links

Een Free For All website of FFA, is een linkwebsite waar Jan en alleman zijn link kwijt kan, maar wel met vermelding van een geldig e-mailadres. Meestal zijn deze internetpagina’s niet aangemeld bij zoekmachines en zijn ze een paradijs voor spammers. Die hoeven slechts de links te volgen naar de e-mailadressen om die vervolgens te belagen met hun ongevraagde reclame.

 

seo bedrijf

Linkfarming

Soms kom je op je zoektocht naar linksites onbedoeld in de achterbuurten van het internet terecht. Daar zul je tal van Black Hat SEO praktijken tegenkomen waaronder de beruchte linkfarms. Deze linkfarms bestaan uit een grote groep geautomatiseerde websites, meestal vanaf 1 IP-adres, die slechts 1 doel hebben: links naar elkaar laten verwijzen om het algoritme van zoekmachines te manipuleren. Hierdoor kunnen gebruikers binnen een kwartier duizenden links naar hun eigen webpagina plaatsen. Dit kan je duur komen te staan, want zodra Google dit merkt, wordt jouw website definitief uit de index verwijderd.

Inbound links via linkruil

Ik kan me de tijd nog herinneren dat linkbuilding in hoofdzaak bestond uit verzamelen van backlinks met een retourlink. Niet alleen mijn webpagina’s maar ook die van mijn klanten, puilden uit van die websitevervuilende linkpagina’s. Ik prijs mezelf gelukkig dat die tijd voorbij is. De waarde van een geruilde link is nu overigens nihil. De hyperlink kan nog wel dienen als extra kanaal voor potentiële klanten, mits de website waarop de toevoeging staat, betrouwbaar is. Anders wordt die ‘beloond’ met een penalty van Google.

Betaalde hyperlinks

Sommige website-eigenaren laten zich verleiden tot het aankopen van backward links. Inmiddels hebben ze bij Google het predicaat ‘spam’. Maar soms is het nodig om in een stuk tekst wel een link naar je webpagina te maken, bijvoorbeeld in een online advertorial of persbericht. In dat geval maakt Google een uitzondering als zo’n link wordt voorzien van een Nofollow attribuut. Als zoekmachinerobots deze HTML-code ‘lezen’, weten ze dat ze de link niet mogen volgen. Een link met een Nofollow code heeft geen linkwaarde.

Door afwisselend goede backlinkmethoden toe te passen, krijg je een mooie verscheidenheid aan goede inkomende links. Hoe deze uiteindelijk doorlekken naar jouw andere webpagina’s, vind je in het artikel ‘Link juice’.

Auteur: Kiki Koning