Hoe je Domain en Page Authority verhogen

door | 13 juli 2018

Hadden we nog niet zo lang geleden de Page Rank als indicator, Google heeft de Pagerank metrics overboord gezet. Je kent die tool vast nog. Je kunt hem in je webbrowser installeren. In het display zie je vervolgens een groen streepje dat de page ranking van een website aangeeft op een schaal van 1 – 10. Hoe hoger het getal hoe hoger de waarde van de gemeten website. In plaats van de Page Rank zijn het nu de Domain Authority, Page Authority en de Trust Flow die de waarde van een website bepalen.

Wat is Domain Authority?

DA is een indicator die laat zien hoe hoog de waarde is van een website. Deze waarde wordt gemeten op een schaal van 0 – 100 en vertaalt zich naar de posities van webpagina’s in de zoekmachine resultaten. Door het meten van de Domain Authority van jouw website en die van je concurrenten, krijg je een goed inzicht in al die waarden. Doordat de berekeningen van de Domain Authority worden gemaakt aan de hand van veel verschillende factoren, is volgens MOZ directe manipulatie nauwelijks mogelijk.

domain authority

Wat kun je doen om je DA te verhogen?

Om de domeinwaarde van jouw website te verhogen, is het belangrijk om de kwaliteit van je SEO te verbeteren. Een essentieel onderdeel hierbij is het verzamelen van veel backlinks bij betrouwbare websites met een zo hoog mogelijke DA / PA. Om een penalty van Google te voorkomen, is het voor jou van groot belang dat je goed oplet waar jouw backlinks vandaan komen en hoe hoog hun boeterisico is. Dit soort backlink metingen kun je bij ons laten uitvoeren. Wil je meer weten over het verzamelen van backlinks, lees dan de blog ‘De leukste manier om backlinks te oogsten’.

Wat is Page Authority?

De PA is een graadmeter die de waarde van een bepaalde webpagina aangeeft. Evenals de Domain Authority meet MOZ deze waarde op een schaal van 0 – 100. De uitkomst vertaalt zich naar een positie in de resultaten van zoekmachines. De data met factoren die MOZ hiervoor gebruikt komt uit de Mozscape webindex. Meten van deze Page Authority kan heel handig zijn als je wilt weten hoeveel punten elke webpagina gaat behalen in de zoekmachines.

Hoe kun jij je PA verhogen?

Je kunt de Page Authority van elke webpagina sowieso verhogen door je SEO te verbeteren en te zorgen voor nuttige inhoud. Stem ook de ankertekst in een backlink af op de pagina die achter die link zit. Inkomende links hoeven niet per se altijd naar je Homepage te verwijzen. Sterker nog: Google wil juist dat backlinks naar verschillende pagina’s op je website verwijzen. Wat geldt voor externe links, is ook van toepassing op interne links in jouw webpagina’s. Door regelmatig aan je SEO te werken, zul je zien dat de MOZ-waarden stijgen.

page authority

Hoe worden de MOZ-waarden gemeten?

Zoals ik eerder uitlegde, lopen de MOZ-waarden van 0 – 100. Als je je SEO blijft verbeteren, zul je gemakkelijk stijgen in de richting van de 30. Naarmate die score stijgt, wordt het steeds moeilijker om die ladder naar een nog hogere waarde te beklimmen. Je kunt de waarde en betrouwbaarheid van jouw website of die van een site waarvan je een hyperlink wilt, checken in de gratis Open Site Explorer van MOZ. Hoe meer goede backlinks naar jouw website verwijzen en hoe beter de inhoud en de SEO van je teksten en de techniek, des te hoger zal de waarde van je site zijn.

Handige werkbalk voor het meten van DA en PA

Evenals voor het meten van de geëlimineerde Page Rank is er ook een handige werkbalk voor het meten van de DA en PA. Het is een uitgebreide, gratis toolbar die overigens veel meer kan dan enkel de DA / PA meten. Je kunt er ook pagina-analyses mee maken, het aantal followed en no-followed links meten en de optimalisatie score voor een gebruikt zoekwoord per pagina meten. De tool is geschikt voor installatie in Chrome of Firefox. Je kunt de MozBar gratis downloaden bij MOZ. Het is een goede gewoonte om jouw DA / PA vaak te checken.

werkbalk DA / PA meten

Heeft meten van de Page Rank nog zin?

Ondanks het feit dat Page Rank toolbars nog steeds verkrijgbaar zijn en in de meeste browsers zelfs nog te installeren, heeft meten van de Page Rank geen enkele zin, want Google update de Page Ranks allang niet meer. Daardoor zijn de uitslagen van de metingen verouderd. Dit betekent dat een website die destijds een hoge PR had, deze nog steeds heeft in de Page Rank tool. Dit cijfer wordt niet meer vervangen door een actueel cijfer.

Auteur: Kiki Koning