Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug Rhenen

Bij verloskundigenpraktijk De Heuvelrug in Rhenen zijn ze dol op baby’s. Het team van verloskundigen heeft sinds de oprichting ruim 50 jaar geleden al meer dan 15.000 geboorten geleid. Vrouwen komen er trouwens niet enkel als ze zwanger zijn. De organisatie richt zich steeds meer op de totale vrouwengezondheidszorg.

Teamleden bij publicatie van dit artikel

Verloskundigen Christa Stekelenburg, Trudie Gorree, Martje van de Weijer en Astrid Takken bevrouwen het verloskundigenteam. Zij worden dagelijks bijgestaan door praktijkassistente Marja Versteeg. “Zwangeren kunnen bij ons terecht voor individueel gerichte verloskundigenzorg. Van kinderwens en zwangerschap tot en met de geboorte en de kraamtijd. Wij kijken niet naar iemands religie, cultuur of levensovertuiging. Iedereen is bij ons welkom. Onze praktijk is in 2014 uitgeroepen tot best practice voorbeeldpraktijk voor begeleiding van asielzoekers Nederland.”, vertelt Christa vol trots.

Cursussen, consulten, informatieavonden

Verloskundigenpraktijk De Heuvelrug is er voor prenataal onderzoek, bloedonderzoek en echoscopie, maar ook voor de aanvraag van kraamzorg, bekkeninstabiliteit en erkenning van een kind. Trudie: “Wij geven ook zwangerschapscursussen, borstvoedingscursussen, informatieavonden over zwangerschap, bevalling en kraamtijd en groepsconsulten. De groepsavonden zijn speciaal voor zwangere vrouwen en hun partner om te praten en informatie uit te wisselen met andere zwangeren. Het fijne hiervan is dat ze door hierover te praten, meer wegen vinden die naar Rome leiden.”

Nieuw: extra themabijeenkomsten

Nieuw op het menu van de praktijk voor verloskunde zijn de thema avonden. “Zeer binnenkort breiden wij ons aanbod uit met 2 of 3 interessante themabijeenkomsten. De onderwerpen zijn onder meer: het gedrag van baby’s in het algemeen en relaties en verbindend communiceren tussen partners”, verduidelijkt Martje. De 1ste bijeenkomst op 18 mei 2016 is in samenwerking met het CJG in Rhenen, de peuterspeelzalen in Rhenen en een orthopedagoog. Het 2de thema verzorgen zij samen met relatiecoach Cocky Drost. De exacte datum volgt.

Verloskundigenpraktijk voor alle vrouwenzaken

En De Heuvelrug doet meer. In deze tijd vindt de praktijk het belangrijk dat vrouwen ook voor andere vrouwenzaken hun hulp kunnen inroepen. Daarom kunnen vrouwen al vanaf hun pubertijd tot en met de overgang rekenen op professionele vrouwenzorg van het team. Zij verlenen deze ondersteuning in de vestigingen Rhenen, Achterberg, Amerongen, Leersum centrum en Leersum AZC. Een belangrijk onderdeel hiervan is het anticonceptiespreekuur.

Anticonceptiespreekuur en voorlichting

Het uitgangspunt van de moderne verloskunde is het geven van voorlichting en advies aan toekomstige zwangeren zoals pubers en jonge mannen en vrouwen en begeleiding van vrouwen in hun vruchtbare periode. Door de gewijzigde voorschriften is de verloskundigenpraktijk sinds 2014 bevoegd om naast het geven van voorlichting en advies, recepten uit te schrijven en spiraaltjes te plaatsen. “Ons anticonceptiespreekuur is er ook voor vrouwen die zich na 1 of meerdere zwangerschappen afvragen of er nog een kinderwens is. Zij kunnen tijdens zo’n consult met een van onze verloskundigen praten en advies vragen. ”, legt Astrid uit.

Weblog De Heuvelrug

Sinds kort heeft de praktijk voor verloskunde ook een eigen blog. Verloskundige en blogger Christa schrijft daarvoor regelmatig leuke en leerzame artikelen. Meer weten? Kijk voor uitgebreide info op de website.

Auteur: Kiki Koning