Wat is link juice en hoe werkt het?

door | 1 november 2018

Veel website eigenaren zijn nog onwetend over het begrip link juice en hoe dit werkt. Zoals ik eerder beloofde in de blog over sitemaps, leg ik in dit artikel uit wat link juice is en hoe je daarmee de posities van je webpagina’s kunt verbeteren.

Link juice betekent vrij vertaald: linkwaarde. Het is de waarde van een bepaalde link naar jouw website of webpagina. Dit kan een link zijn van andere websites die een link maken naar de jouwe of een interne link op je eigen site van pagina naar pagina. Al deze links hebben een bepaalde waarde die ze als het ware ‘lekken’ naar jouw pagina’s. Externe links hebben een hogere waarde dan interne links. Je kunt de externe links zien als een soort referentie. De SEO van je webteksten, website en de links vormen een zeer krachtig driemanschap dat allesbepalend is voor jouw posities in de belangrijkste zoekmachines Google, Bing en Yahoo. Des te meer goede links van andere websites naar jouw webpagina’s verwijzen, des te hoger jouw paginawaarde. Probeer daarom altijd backlinks te krijgen van branche gerelateerde websites met een hoge Domain en Page Authority.

link juice

Hoe wordt link juice precies doorgegeven?

Link juice ‘sijpelt door’ van de ene webpagina naar de andere. Stel: je hebt op je Homepagina een link naar de pagina Diensten. Deze pagina Diensten geeft dan weer link juice aan elke pagina die een bepaalde dienst beschrijft. Dit houdt in dat een webpagina linkwaarde afgeeft aan alle links die daar staan. Je kunt deze strategie ook op een andere manier toepassen. Als je bijvoorbeeld 1 of meer belangrijke webpagina’s hebt, kun je die nog beter vindbaar maken door vanaf je andere pagina’s daar naartoe te linken en het aantal uitgaande links op zo’n belangrijke pagina te beperken. Om te zorgen dat er meer externe links naar webpagina’s van betekenis lopen, kun je je website aanmelden bij betrouwbare verzamelsites en startpagina’. Je geeft daar de url op van die specifieke webpagina. Ook een sitemap op je website kan goede diensten bewijzen. Hiermee kun je links volledig over je website laten uitzwermen.

Wat gebeurt er bij wijzigingen in de url van een webpagina?

Link juice is onlosmakelijk verbonden met de url van je website of een van de webpagina’s. Dit heeft verder niets met jouw bedrijf op zich te maken. En dat kan behoorlijke consequenties hebben als je bijvoorbeeld na verloop van tijd de url verandert van een belangrijke webpagina met een hoge positie. Je verliest daarmee al je verworven link juice. Probeer dit te voorkomen, want je linkwaarde verhogen gaat niet van de ene op de andere week. Daar gaat tijd inzitten. Veel tijd.

Link wel of niet voorzien van Nofollow attribuut

Sommige links dragen een Nofollow code. Dit html-attribuut is bedoeld om te voorkomen dat spiders van zoekmachines afdwalen naar plekken buiten je eigen website. Dit gebeurt als je een gewone link plaatst zonder Nofollow attribuut. Door een Nofollow tag achter de url van zo’n link te plaatsen stop je dit verschijnsel. Als een zoekmachinerobot nu die code ‘leest’, weet die dat zo’n link tijdens het spideren niet gevolgd mag worden. Consequentie van een Nofollow tag is wel dat de linkwaarde vervalt.

seo blog

Wanneer werkt linkwaarde wel?

Natuurlijk wil je graag zo snel mogelijk een hoge DA/PA, maar de praktijk is anders, doordat link juice enkel onder bepaalde voorwaarden werkt zoals bij:

 • link gerelateerde inhoud
 • nuttige inhoud van goede kwaliteit
 • webpagina’s met door gebruiker gegenereerde inhoud zoals Wikipedia
 • pagina’s met weinig uitgaande links
 • websites en pagina’s met hoge Domain en Page Authority
 • webpagina’s met een hoge zoekmachine positie

Wanneer werkt linkwaarde niet?

Link juice zal, ondanks je inspanningen, in bepaalde situaties niet werken. Vooral na de laatste algoritme-update van Google zijn de regels hiervoor opnieuw aangescherpt. Op de publicatiedatum van deze blog zijn dit:

 • webpagina’s met onbelangrijke inhoud
 • backlinks met Nofollow code
 • links via linkruil
 • betaalde backlinks
 • linkverzamelpagina’s en site wide links
 • niet geïndexeerde webpagina’s
 • backlinks van webpagina’s zonder inhoud
 • vervallen pagina’s
zoekmachine optimalisatie
Auteur: Kiki Koning